Parcours: NOVES TRADICIONS. Obres de Voro Garcia, Joan Gómez Alemany i Marc Garcia Vitòria. València: LIQUEN RECORDS. DL: V-2685-2020 — LRCD018. PVP: 15€

Gastos de envío incluidos para España / Shipping costs included for Spain; para el resto del mundo, consulte coste de envío / for the rest of the world, chek shipping cost; otros métodos de pago / other payment methods. Contacto / Contact: liquenrecords@liquenrecords.com

NOVES TRADICIONS

Música contemporània valenciana per a saxofon, percussió i electrònica interpretada per PARCOURS

( versión en castellano abajo & english version below )

Aquesta producció reuneix per primera vegada diverses obres de tres compositors valencians —Marc Garcia Vitòria, Voro Garcia i Joan Gómez Alemany— interpretades pel grup PARCOURS i es basa en dues idees fonamentals: la unió de la música «tradicional» des d’un llenguatge contemporani junt a la música més «tecnològica i de nova creació» a través del so electrònic. La primera idea es veu reflectida en els dos duets del disc. En el primer d’ells, Immagine sonora di Tarab II (dedicat a PARCOURS), explica el seu compositor en les notes de la partitura: «El terme Tarab (en àrab «arravatament», també «estat extàtic», «embadaliment místic») va donar origen a la paraula trobador. Tarab s’emprava en al-Andalus per designar el cant. No es tracta d’una recreació sonora de temps i espais passats, presos en aquest cas de la cultura àrab. […] Es tracta de desenvolupar una gramàtica que té a la perspectiva acústica com a tema central i crear un paisatge sonor en contínua «evolució». Dit d’una altra manera, l’elaboració d’un discurs sonor a través de la deconstrució d’un altre. Sense ànim de literalitat, més aviat com una font d’inspiració que, en el resultat sonor final, pot diferir completament de l’estímul primari.»

Per altra banda i també des d’un plantejament similar, el segon duet es titula Azhan (encarregat per i dedicat a PARCOURS). Dividit en dues parts relacionades parteix, com l’obra anterior, d’una música «tradicional» sense voler recrear aquesta, per poder reflexionar des de la contemporaneïtat. La font d’inspiració és un viatge a Terra Santa que va realitzar el compositor entre finals del 2017 i inicis del 2018, poc després de la Tercera Intifada. Allà vaig poder apreciar la mixtura cultural de les tres religions monoteistes (islam, judaisme i cristianisme) en la seua convivència i tensió. L’obra s’inspira sobretot en el cant àrab, però també en una relectura del instrument jueu xofar, de la mateixa manera que en la sonoritat de la campana associada a les esglésies cristianes. Tot i que aquests elements sonors són un punt de partida, les noves tècniques instrumentals i la improvisació tenen un paper molt important.

Al mateix temps, les dues peces per a instrument solista i electrònica aprofundeixen sobre la idea de la tecnologia aplicada al procés musical. La primera d’elles, The P Project (dedicat a Adrien Lajoumard i escrita a l’IRCAM) du a terme una forta simbiosi del so acústic del saxofon amb el so d’origen electrònic, retro-alimentant-se mútuament. L’obra es una espècie de simulació d’un conjunt de jazz en el que els sons del saxofon recreen els rols que podrien tindre una bateria o un baix, i l’electrònica està programada per a que reaccione al que seria una «improvisació escrita per a saxofon».

En refeèrencia a la segona obra solista, Microscopi 2b (dedicada a Miquel Vich), la transparència de la seua escriptura ens permet apreciar l’evolució de les cèl·lules rítmiques i els motius de manera quasi científica. A la vegada, aquestes miniatures formants són sintetitzades per l’electrònica en camps sonors que les engloben i fusionen en un gran conjunt. Totes les obres incloses (que han estat enregistrades per primera vegada en un CD per PARCOURS) volen crear una original integració de temps, tecnologies, cultures i llenguatges sonors, des de la visió local d’uns compositors valencians que es relacionen igualment amb allò global (unió que conforma el que recentment s’ha anomenat com a «glocal»). Així confrontar i veure quins són els punts d’unió entre dues idees a priori antagòniques, com és el cas de «tradició» i «modernitat».

Joan Gómez Alemany

CRèDiTs_

edició: JOAN GÓMEZ ALEMANY
producció: PARCOURS i JOAN GÓMEZ ALEMANY
enregistrament i postproducció: NACHO GASCÓN (1-3), PARCOURS i MARC GARCIA VITÒRIA (4-5)
disseny gràfic: J. CHAGALL / Gestionarama
fotografia interior: MIQUEL ÀNGEL VICH BONADA
agraïments: GERARD VALVERDE, RAMON TORRAMILANS, ESMUC, AXIMUSICA
© p 2020 Liquen Records
depòsit legal: V-2685-2020 · LRCD018 · liquenrecords.com

Amb el suport de

i la col·laboració de

TRaCkLiST_

noves tradicions

Immagine sonora di Tarab II (2006, rev. 2020) · saxofon soprano i percussió [ 8:20 ]

VORO GARCIA

Azhan I (2018) · saxofon alt i percussió [ 12:57 ]

Azhan II (2018) · saxofon alt i percussió [ 15:09 ]

JOAN GÓMEZ ALEMANY

The P Project (2010) · saxofon baríton i electrònica [ 5:46 ]

Microscopi 2b (2008, rev. 2020) · vibràfon i electrònica [ 6:04 ]

MARC GARCIA VITÒRIA

helena otero correa (saxofons) · PARCOURS · miquel vich vila (percussions)

Parcours

Notes a les obres

1 Immagine sonora di Tarab 2 (2006, rev. 2020) – saxofon soprano i percussió – Voro García.  Com diu el compositor a les notes de la partitura: “El terme Tarab (en àrab ‘arravatament’, també ‘estat extàtic’, ‘embadaliment místic’) va donar origen a la paraula trobador. Tarab s’emprava en al-Andalus per designar el cant. No es tracta d’una recreació sonora de temps i espais passats, presos en aquest cas de la cultura àrab. […] Es tracta de desenvolupar una gramàtica que té a la perspectiva acústica com a tema central i crear un paisatge sonor en contínua ‘evolució’. Dit d’una altra manera, l’elaboració d’un discurs sonor a través de la deconstrució d’un altre. Sense ànim de literalitat, més aviat com una font d’inspiració que, en el resultat sonor final, pot diferir completament de l’estímul primari.” La primera versió d’aquesta obra està dedicada a Marcus Weiss i Christian Dierstein. La segona versió que s’inclou en aquest CD a PARCOURS.

2 Azhan I (2018) – saxofon alt i percussió – Joan Gómez Alemany. Azhan és la fórmula que es fa servir en l’Islam per convocar els fidels a l’oració. Usualment la recita el muetzí des del minaret de la mesquita. Esta obra parteix d’una música “tradicional” sense voler recrear aquesta, per poder reflexionar des de la contemporaneïtat. La font d’inspiració d’aquest treball és un viatge a Terra Santa que va realitzar el compositor, entre finals del 2017 i inicis del 2018, poc després de la Tercera Intifada. Allà va poder apreciar la mixtura cultural de les tres religions monoteistes (islam, judaisme i cristianisme) en la seua convivència i tensió. L’obra s’inspira sobretot en el cant àrab, però també en una relectura del instrument jueu xofar, de la mateixa manera que en la sonoritat de la campana associada a les esglésies cristianes. Tot i que aquests elements sonors són un punt de partida, les noves tècniques instrumentals i la improvisació tenen un paper molt important. Aquesta obra ha estat escrita expressament i dedicada a PARCOURS.

3 Azhan II (2018) – saxofon alt i percussió – Joan Gómez Alemany. Segon moviment de l’obra anterior que també pot interpretar-se de forma aïllada. En aquest segon moviment destaca una part improvisada pel saxofon a partir d’unes fórmules, que el relaciona amb les practiques no escrites de la tradició àrab i altres músiques no escrites.

4 The P Project (2010) – saxofon baríton i electrònica – Marc Garcia Vitòria. Peça escrita durant el Cursus 1 al IRCAM dedicada a Adrien Lajoumard, du a terme una forta simbiosi del so acústic del saxofon amb el so d’origen electrònic, retro-alimentant-se mútuament. L’obra es una espècie de simulació d’un conjunt de jazz en el qual els sons del saxofon recreen els rols que podrien tindre una bateria o un baix, i l’electrònica està programada per a que reaccione al que seria una “improvisació escrita per a saxofon”.

5 Microscopi 2b (2008, rev. 2020) – percussió i electrònica –  Marc Garcia Vitòria. La transparència de la seua escriptura ens permet apreciar l’evolució de les cèl·lules rítmiques, creades a partir del tradicional Bolero de L’Alcúdia, i els motius de manera quasi científica. A la vegada, aquestes miniatures formants són sintetitzades per l’electrònica en camps sonors que les engloben i fusionen en un gran conjunt. Aqueta obra està dedicada a Miquel Vich, percussionista de PARCOURS.

BioGrafies

Voro Garcia (Sueca, València, 1970), titulat en diferents especialitats musicals, amplia la seua formació amb Mauricio Sotelo i José Manuel López, entre altres. Doctor en Música per l’UPV. Ha rebut encàrrecs de diferents institucions i intèrprets com l’INAEM, JONDE, CDMC, IVC, Auditorio Nacional, Festclásica, Ensems, Mixtur, Ascolta Ensemble o Ministeri de Cultura Francès. Entre els guardons aconseguits destaca el Premi de l’Institut Nacional de la Joventut (2004). Les seues obres han sigut interpretades en diferents festivals per prestigiosos intèrprets i grups. Fundador i creador de l’Ensemble Espai Sonor. en 2003. En la seua faceta de director, ha realitzat l’estrena absoluta i/o en Espanya de multitut d’obres. Compositor resident del Grup Instrumental (2001-02), JONDE (2006-07), MNCARS (2009), JOGV (2009-10), SOMELGRUP (2013), SBALZ (2018) i AGORA (2019). Director artístic de la Mostra Sonora de Sueca (2005-2017). En l’actualitat és catedràtic de composició al Conservatori Superior de Música de València i director artístic d’Ensems. Més informació en: http://www.vorogarcia.com/es/

Joan Gómez Alemany (València, 1990) inicia els seues estudis de composició amb Oliver Rappoport en el Conservatori de Liceu i continua en la Kunstuniversität Graz amb Clemens Gadenstätter i Franck Bedrossian, on finalitza el grau en composició, el máster de composició i màster d’òpera i tratre-musical. També és graduat en piano i llicenciat en Belles Arts per la UPV. Ha rebut classes individuals dels compositors com Mark André, Pierluigi Billone, Raphaël Cendo, Brian Ferneyhough, Ashley Fure, Alberto Posadas, Stefan Prins, Yann Robin, Rebecca Saunders i Mauricio Sotelo entre d’altres. Ha rebut encàrrecs de festivals com Impuls, Ensems, Internationales Musikinstitut Darmstadt i l’Horta Sonora. Les seues obres s’han estrenat en altres festivals com reMusik (Sant Petersburg) Mixtur (Barcelona), Manifeste-IRCAM (París), etc. La seua música ha estat interpretat per orquestres com la SWR i JOGV i per Ensembles i solistes com Multilatérale, Nikel, Adapter, Schallfed, PARCOURS, Container, BCN216, Josep Lluís Galiana, Arturo Barba Sevillano, etc. S’ha retransmès per la ràdios de la À Punt, ORF, SWR, UNDAE Círculo Bellas Artes entre altres. Actualment es troba composant una òpera de cambra que s’estrenarà en l’Òpera de Graz (Àustria) el 2022 baix la direcció de Beat Furrer.

Marc Garcia Vitòria (Castelló de Rugat, 1985), estudia al Conservatori Professional d’Ontinyent, a l’Esmuc de Barcelona, a la HEM de Ginebra i a l’Ircam de París. Desenvolupa una carrera de compositor a nivell europeu, que li ha valgut premis com el de la Fundació SGAE i la Universitat d’Aberdeen, i encàrrecs de diverses orquestres i grups com la BBC Scottish Symphony Orchestra, l’Ensemble Intercontemporain o l’Ernst von Siemens Musikstiftung. Després de ser assistent de composició i professor de contrapunt a la HEM de Ginebra, i professor de composició al Conservatori Superior de Música d’Alacant, actualment és professor de composició i orquestració al Conservatori Superior de Música de València. Més informació en: https://garcia-vitoria.com/

PARCOURS, format per Helena Otero Correa (saxos) i Miquel Vich Vila (percussió), neix de la voluntat de crear una proposta artística amb un marcat caràcter expressiu i innovador. Els programes que s’aborden aspiren a ser tota una experiència sonora per al públic, un desafiament per als intèrprets i una oportunitat per donar veu a nous compositors.

El grup es forma durant l’etapa d’estudis dels seus components a l’ESMUC i des de 2014 ha participat en les edicions de 2015 i 2017 del festival internacional de música contemporània IMPULS (Graz, Àustria) on s’han format amb el prestigiós grup de cambra Trio Accanto (Marcus Weiss, Christian Dierstein i Nicholas Hodge), han estat finalistes del Tribuna Sax Ensemble, tocant en els festivals de música de Tres Cantos 2018 i el festival Música para el Tercer Milenio 2018, i han participat al Festival Barcelona Modern 2019.

Apassionats de les músiques de nova creació i de la música de cambra, els membres de PARCOURS formen part d’altres projectes i ensembles (FRAMES PERCUSSION, Duo Dimensiones, Crossing Lines ensemble, asLan ensemble, etc.), cosa que els ha portat a tocar en importants cicles i festivals com l’Ensems de València, “Jóvenes Intérpretes” de la Fundación Juan March de Madrid, Prototype VI de la Foundation Royaumont de París o Sampler Sèries de Barcelona.

Les ganes d’explorar altres possibilitats expressives i de comunicació més enllà del format de concert ha portat el grup a crear l’espectacle [IM]Perceptions que han tocat en els festivals Detours de Babel de 2018 (Grenoble) i What’s Up? 2019 (Lió), a participar en el cicle «Música i Cinema» (2018) del Prat de Llobregat col·laborant amb l’artista «c r n d s» o ha ofert un taller/concert sobre noves músiques al Conservatori Professional de Música de Lugo el 2017.

Els membres del  grup han treballat amb compositors i compositores d’àmbit nacional i internacional com són Pablo Carrascosa, Joan Gómez Alemany i Manuel Rodríguez-Valenzuela (València); Gemma Rodríguez, Gerard Valverde Ros, Luis Codera Puzo (Catalunya); Núria Giménez-Comas, Hèctor Parra i Sirah Martínez (Catalunya/França); Rocío Cano Valiño i Demian Rudel Rey (Argentina/França), Philippe Hurel (França), Rebecca Saunders (UK), Elena Rykova (EEUU/Rússia) o Alberto Bernal i Jose Manuel López-López (Madrid).

Helena Otero Correa
VERSIÓN EN CASTELLANO

NOVES TRADICIONS

Música contemporánea valenciana para saxofón, percusión y electrónica interpretada por PARCOURS

Esta producción reúne por primera vez varias obras de tres compositores valencianos interpretadas por el grupo PARCOURS y se basa en dos ideas fundamentales: la unión de la música «tradicional» desde un lenguaje contemporanio junto con la música más «tecnológica y de nueva creación» a través del sonido electrónico. La primera idea se ve reflejada en los dos duos del disco. En el primero de ellos, Immagine sonora di Tarab II (dedicado a PARCOURS), explica su compositor en las notas de la partitura: » El término Tarab (en árabe «arrebato», también «estado extático», «embeleso místico»), dio origen a la palabra trovador. Tarab se empleaba en al-Andalus para designar el canto. No se trata de una recreación sonora de tiempos y espacios pasados, tomados en este caso de la cultura árabe. […] Se trata de desarrollar una gramática que tiene a la perspectiva acústica como tema central y crear un paisaje sonoro en continua “evolución”. Dicho de otro modo, la elaboración de un discurso sonoro a través de la deconstrución de otro. Sin ánimo de literalidad, más bien como una fuente de inspiración que, en el resultado sonoro final, puede diferir completamente del estímulo primario.» Por otra parte, el segundo dúo se titula Azhan (encargado por y dedicado a PARCOURS). Dividido en dos partes relacionadas, que como la obra anterior también parte de una música «tradicional» sin querer recrear esta, para poder reflexionar desde la contemporaneidad. La fuente de inspiración de este trabajo es un viaje a Tierra Santa que realizó el compositor, entre finales del 2017 e inicios del 2018, poco después de la Tercera Intifada. Allí pudo apreciar la mixtura cultural de las tres religiones monoteístas (islam, judaísmo y cristianismo) en su convivencia y tensión. La obra se inspira sobre todo en el canto árabe, pero también en una relectura del instrumento judío shofar, del mismo modo que en la sonoridad de la campana asociadas a las iglesias cristianas. Aunque estos elementos sonoros son un punto de partida, las nuevas técnicas instrumentales y la improvisación tienen un papel muy importante. Por otra parte, las dos piezas para instrumento solista y electrónica profundizan sobre la idea de la tecnología aplicada al proceso musical. La primera de ellas, The P Project (dedicada a Adrien Lajoumard y escrita en el IRCAM), lleva a cabo una fuerte simbiosis del sonido acústico del saxofón con el sonido de origen electrónico, retro-alimentándose mutuamente. La obra es una especie de simulación de un conjunto de jazz en el que los sonidos del saxofón recrean los roles que podrían tener una batería o un bajo, y la electrónica está programada para que reaccione a lo que sería una «improvisación escrita para saxofón». En referencia a la segunda obra solista, Microscopio 2b (dedicada a Miquel Vich), la transparencia de su escritura nos permite apreciar la evolución de las células rítmicas, creadas a partir del tradicional Bolero de Alcudia, y los motivos de manera casi científica. A la vez, estas miniaturas formantes son sintetizadas por la electrónica en campos sonoros que las engloban y fusionan en un gran conjunto. Todas las obras incluidas (que han sido grabadas por primera vez en un CD por PARCOURS) quieren crear una original integración de tiempos, tecnologías, culturas y lenguajes sonoros, desde la visión local de unos compositores valencianos que se relacionan igualmente con lo global (unión que conforma lo que recientemente se ha denominado como «glocal»). Así confrontar y ver cuáles son los puntos de unión entre dos ideas a priori antagónicas, como es el caso de «tradición» y «modernidad».

Joan Gómez Alemany

Notas a las obras

1 Immagine sonora di Tarab II (2006, rev. 2020) – saxofón soprano y percusión – Voro Garcia. Como dices el compositor a las notas de la partitura: «El término Tarab (en árabe ‘arrebato’, también estado extático’,’embeleso místico’) dio origen a la palabra trovador. Tarab se empleaba en al-Andalus para designar el canto. No se trata de una recreación sonora de tiempos y espacios pasados, tomados en este caso de la cultura árabe. […] Se trata de desarrollar una gramática que tiene la perspectiva acústica como tema central y crear un paisaje sonoro en continua ‘evolución’. Dicho de otro modo, la elaboración de un discurso sonoro a través de la deconstrución de otro. Sin ánimo de literalidad, más bien como una fuente de inspiración que, en el resultado sonoro final, puede diferir completamente del estímulo primario.» La primera versión de esta obra está dedicada a Marcus Weiss y Christian Dierstein. La segunda versión que se incluye en este CD a PARCOURS.

2 Azhan I (2018) – saxofón alto y percusión – Joan Gómez Alemany. Azhan es la fórmula que se utiliza en el Islam para convocar a los fieles a la oración. Usualmente la recita el muecín desde el minarete de la mezquita. Esta obra parte de una música «tradicional» sin querer recrear esta, para poder reflexionar desde la contemporaneidad. La fuente de inspiración de este trabajo es un viaje a Tierra Santa que realizó el compositor, entre finales del 2017 e inicios del 2018, poco después de la Tercera Intifada. Allí pudo apreciar la mixtura cultural de las tres religiones monoteístas (islam, judaísmo y cristianismo) en su convivencia y tensión. La obra se inspira sobre todo en el canto árabe, pero también en una relectura del instrumento judío shofar, del mismo modo que en la sonoridad de la campana asociada a las iglesias cristianas. Aunque estos elementos sonoros son un punto de partida, las nuevas técnicas instrumentales y la improvisación tienen un papel muy importante. Esta obra ha sido escrita expresamente y dedicada a PARCOURS.

3 Azhan II (2018) – saxofón alto y percusión – Joan Gómez Alemany. Segundo movimiento de la obra anterior que también puede interpretarse de forma aislada. En este segundo movimiento destaca una parte improvisada por saxofón a partir de unas fórmulas, que lo relaciona con las prácticas no escritas de la tradición árabe y otras músicas no escritas.

4 The P Project (2010) – saxofón barítono y electrónica – Marc Garcia Vitoria. Pieza escrita durante el Cursus 1 al IRCAM dedicada a Adrien Lajoumard, lleva a cabo una fuerte simbiosis del sonido acústico del saxofón con el sonido de origen electrónico, retro-alimentándose mutuamente. La obra es una especie de simulación de un conjunto de jazz en el que los sonidos del saxofón recrean los roles que podrían tener una batería o un bajo, y la electrónica está programada para que reaccione a lo que sería una «improvisación escrita para saxofón».

5 Microscopio 2b (2008, rev. 2020) – percusión y electrónica – Marc Garcia Vitoria. La transparencia de su escritura nos permite apreciar la evolución de las células rítmicas, creadas a partir del tradicional Bolero de Alcudia, y los motivos de manera casi científica. A la vez, estas miniaturas formantes son sintetizadas por la electrónica en campos sonoros que las engloban y fusionan en un gran conjunto. Esta obra está dedicada a Miquel Vich, percusionista de PARCOURS.

BioGrafías

Voro Garcia (1970, Sueca), titulado en diferentes especialidades musicales. Amplía su formación con Mauricio Sotelo y José Manuel López, entre otros. Doctor en Música por la UPV. Ha recibido encargos de diferentes instituciones e intérpretes, como INAEM, JONDE, CDMC, IVC, Auditorio Nacional, Festclásica, Ensems, Mixtur, Ascolta Ensemble o Ministerio de la Cultura Francés. Entre los galardones obtenidos destaca el premio del Instituto Nacional de la Juventud (2004). Sus obras han sido interpretadas en diferentes festivales por prestigiosos intérpretes y grupos. Fundador y creador del Ensemble Espai Sonor en 2003. En su faceta de director ha realizado el estreno absoluto y/o en España de multitud de obras. Compositor residente del Grup Instrumental (2001/02), JONDE (2006/07), MNCARS (2009), JOGV (2009/10), SOMELGRUP (2013), SBALZ (2018) y AGORA (2019). Director artístico de la Mostra Sonora de Sueca (2005-2017). En la actualidad es catedrático de composición en el Conservatorio Superior de Música de València y director artístico de Ensems. Más información en: http://www.vorogarcia.com/

Joan Gómez Alemany (1990, Valencia), inicia sus estudios de composición con Oliver Rappoport en el Conservatorio de Liceu y continúa en la Kunstuniversität Graz con Clemens Gadenstätter y Franck Bedrossian, donde finaliza el grado en composición, el máster de composición y máster de ópera y teatro-musical. También es graduado en piano y licenciado en Bellas Artes por la UPV. Ha recibido clases individuales de los compositores como Mark André, Pierluigi Billone, Raphaël ceniza, Brian Ferneyhough, Ashley Fure, Alberto Posadas, Stefan Prins, Yann Robin, Rebecca Saunders y Mauricio Sotelo entre otros. Ha recibido encargos de festivales como Impuls, Ensems, Internationales Musikinstitut Darmstadt y l’Horta Sonora. Sus obras se han estrenado en otros festivales como reMusik (San Petersburgo) Mixtur (Barcelona), Manifieste-IRCAM (París), etc. Su música ha sido interpretado por orquestas como la SWR y JOGV y por Ensembles y solistas como Multilatérale, Nikel, Adapter, Schallfed, PARCOURS, Container, BCN216, Josep Lluís Galiana, Arturo Barba Sevillano, etc. Se ha retransmitido por la radios de la À Punto, ORF, SWR, UNDAE Círculo Bellas Artes entre otras. Actualmente se encuentra componiendo una ópera de cámara que se estrenará en la Ópera de Graz (Austria) en 2022 bajo la dirección de Beat Furrer.

Marc Garcia Vitòria (1985, Castelló de Rugat), estudia en el Conservatorio Profesional de Ontinyent, en la Esmuc de Barcelona, en la HEM de Ginebra y al Ircam de París. Desarrolla una carrera de compositor a nivel europeo, que le ha valido premios como el de la Fundación SGAE y la Universidad de Aberdeen, y encargos de varias orquestas y grupos como la BBC Scottish Symphony Orchestra, el Ensemble Intercontemporain o el Ernst von Siemens Musikstiftung. Tras ser asistente de composición y profesor de contrapunto a la HEM de Ginebra, y profesor de composición en el Conservatorio Superior de Música de Alicante, actualmente es profesor de composición y orquestación en el Conservatorio Superior de Música de Valencia. Más información en: https://garcia-vitoria.com/

PARCOURS, formado por Helena Otero Correa (saxos) y Miquel Vich Vila (percusión), nace de la voluntad de crear una propuesta artística con un marcado carácter expresivo e innovador. Los programas que abordan aspiran a ser toda una experiencia sonora para el público, un desafío para los intérpretes y una oportunidad para dar voz a nuevos compositores. El grupo se forma durante la etapa de estudios de sus componentes en la ESMUC y desde 2014 ha participado en las ediciones de 2015 y 2017 del festival internacional de música contemporánea IMPULS (Graz, Austria) donde se han formado con el prestigioso grupo de cámara Trío Accanto (Marcus Weiss, Christian Dierstein y Nicholas Hodge), han sido finalistas del Tribuna Sax Ensemble, tocando en los festivales de música de Tres Cantos 2018 y el festival música para el Tercer Milenio 2018, y han participado en el Festival Barcelona Moderno 2019. Apasionados de las músicas de nueva creación y de la música de cámara, los miembros de PARCOURS forman parte de otros proyectos y ensembles (FRAMES PERCUSSION, Duo Dimensiones, Crossing Lines ensemble, Aslan ensemble, etc.), lo que les ha llevado a tocar en importantes ciclos y festivales como el Ensems de Valencia, «Jóvenes Intérpretes» de la Fundación Juan March de Madrid, Prototype VI de la Foundation Royaumont de París o Sampler Series de Barcelona. Las ganas de explorar otras posibilidades expresivas y de comunicación más allá del formato de concierto ha llevado al grupo a crear el espectáculo [IM] Perceptions que han tocado en los festivales Detours de Babel de 2018 (Grenoble) y What ‘s Up? 2019 (Lyon), a participar en el ciclo «Música y Cine» (2018) de El Prat colaborando con el artista «crnds» o ha ofrecido un taller / concierto sobre nuevas músicas en el Conservatorio Profesional de Música de Lugo el 2017. Los miembros del grupo han trabajado con compositores y compositoras de ámbito nacional e internacional como son Pablo Carrascosa, Joan Gómez Alemany y Manuel Rodríguez-Valenzuela (Valencia); Gemma Rodríguez, Gerard Valverde Ros, Luis Codera Puzo (Cataluña); Nuria Giménez-Comas, Héctor Parra y Sirah Martínez (Cataluña / Francia); Rocío Cano Valiño y Demian Rudel Rey (Argentina / Francia), Philippe Hurel (Francia), Rebecca Saunders (UK), Elena Rykov (EEUU / Rusia) o Alberto Bernal y José Manuel López-López (Madrid).

ENGLISH VERSION

NOVES TRADICIONS

Contemporary Valencian music for saxophone, percussion and electronics performed by PARCOURS

This production brings together for the first time several works by three Valencian composers performed by the PARCOURS group and is based on two fundamental ideas: the union of «traditional» music from a contemporary language together with the most «technological and new music» through electronic sound. The first idea is reflected in the two duos on the album. In the first of them, Immagine sonora di Tarab II (dedicated to PARCOURS), the composer explains in the notes of the score: «The term Tarab (in Arabic «rapture», also «ecstatic state»,»mystical rapture»), gave rise to the word troubadour. Tarab was used in al-Andalus to designate the song. It is not a sound recreation of past times and spaces, taken in this case from Arab culture. […] It is about developing a grammar that has the acoustic perspective as its central theme and creates a soundscape in continuous “evolution.” In other words, the elaboration of a sound discourse through the deconstruction of another. Without the intention of literality, rather as a source of inspiration that, in the final sound result, can be completely different from the primary stimulus.» On the other hand, the second duo is titled Azhan (commissioned by and dedicated to PARCOURS). Divided into two related parts, which, like the previous work, also start from a «traditional» music without wanting to recreate it, to be able to reflect from contemporary times. The source of inspiration for this work is a trip to the Holy Land that the composer made, between late 2017 and early 2018, shortly after the Third Intifada. There he was able to appreciate the cultural mixture of the three monotheistic religions (Islam, Judaism and Christianity) in their coexistence and tension. The work is inspired above all by Arabic singing, but also by a rereading of the Jewish instrument shofar, in the same way as by the sonority of the bell associated with Christian churches. Although these sound elements are a starting point, new instrumental techniques and improvisation play a very important role. On the other hand, the two pieces for soloist and electronic instrument delve into the idea of ​​technology applied to the musical process. The first of them, The P Project (dedicated to Adrien Lajoumard and written at IRCAM), carries out a strong symbiosis of the acoustic sound of the saxophone with the sound of electronic origin, mutually feeding back. The work is a kind of simulation of a jazz ensemble in which the sounds of the saxophone recreate the roles that a drums or bass could have, and the electronics are programmed to react to what would be an «improvisation written for saxophone». In reference to the second solo work, Microscopio 2b (dedicated to Miquel Vich), the transparency of his writing allows us to appreciate the evolution of the rhythmic cells, created from the traditional Bolero of Alcudia, and the motifs in an almost scientific way. At the same time, these formative miniatures are synthesized by electronics in sound fields that encompass them and fuse them into a great whole. All the works included (which have been recorded for the first time on a CD by PARCOURS) want to create an original integration of times, technologies, cultures and sound languages, from the local vision of some Valencian composers who are also related to the global (union which makes up what has recently been called «glocal»). Thus, to confront and see what are the points of union between two antagonistic a priori ideas, as is the case of «tradition» and «modernity».

Joan Gómez Alemany

Program notes

1 Immagine sonora di Tarab II (2006, rev. 2020) – soprano saxophone and percussion – Voro Garcia. the composer explains in the notes of the score:: «The term Tarab (in Arabic ‘rapture’, also ‘ecstatic state’,’mystical rapture’) gave rise to the word troubadour. Tarab was used in al-Andalus to designate the song. It is not about a sound recreation of past times and spaces, taken in this case from Arab culture. […] It is about developing a grammar that has the acoustic perspective as its central theme and creating a continuous soundscape ‘evolution’. In other words, the elaboration of a sound discourse through the deconstruction of another. Without the intention of literality, rather as a source of inspiration that, in the final sound result, may completely differ from the primary stimulus.» The first version of this work is dedicated to Marcus Weiss and Christian Dierstein. The second version that is included in this CD to PARCOURS.

2 Azhan I (2018) – alto saxophone and percussion – Joan Gómez Alemany. Azhan is the formula used in Islam to summon the faithful to prayer. It is usually recited by the muezzin from the minaret of the mosque. This work starts from a «traditional» music without wanting to recreate this, to be able to reflect from the contemporaneity. The source of inspiration for this work is a trip to the Holy Land that the composer made, between late 2017 and early 2018, shortly after the Third Intifada. There he was able to appreciate the cultural mixture of the three monotheistic religions (Islam, Judaism and Christianity) in their coexistence and tension. The work is inspired above all by Arabic singing, but also by a rereading of the Jewish instrument shofar, in the same way as by the sonority of the bell associated with Christian churches. Although these sound elements are a starting point, new instrumental techniques and improvisation play a very important role. This work has been expressly written and dedicated to PARCOURS.

3 Azhan II (2018) – alto saxophone and percussion – Joan Gómez Alemany. Second movement of the previous work that can also be interpreted alone. In this second movement, a part improvised by saxophone based on formulas stands out, which relates it to the unwritten practices of the Arab tradition and other unwritten music.

4 The P Project (2010) – baritone and electronic saxophone – Marc Garcia Vitoria. Piece written during Cursus 1 at IRCAM dedicated to Adrien Lajoumard, it carries out a strong symbiosis of the acoustic sound of the saxophone with the sound of electronic origin, feeding back each other. The work is a kind of simulation of a jazz ensemble in which the sounds of the saxophone recreate the roles that a drums or bass could have, and the electronics are programmed to react to what would be an «improvisation written for saxophone».

5 Microscopio 2b (2008, rev. 2020) – percussion and electronics – Marc Garcia Vitoria. The transparency of his writing allows us to appreciate the evolution of the rhythmic cells, created from the traditional Bolero of Alcudia, and the motifs in an almost scientific way. At the same time, these formative miniatures are synthesized by electronics in sound fields that encompass them and fuse them into a great whole. This work is dedicated to Miquel Vich, PARCOURS percussionist.

BioGraphies

Voro Garcia (1970, Sueca), graduated in different musical specialties. He attended master classes of composition with Mauricio Sotelo and José Manuel López, among others. Doctor of Music from the Polytechnic University of Valencia (UPV). He has been commissioned by different institutions and interpreters, such as INAEM, JONDE, CDMC, IVC, Auditorio Nacional, Festclásica, Ensems Mixtur, Ascolta Ensemble or Ministère de la Culture et de la Communication French. Award from the National Youth Institute (2004). His works have been performed in different festivals by prestigious performers and groups. Founder and creator of the Ensemble Espai Sonor in 2003. In his role as director has made the absolute premiere and / or in Spain of many works. He has been composer-in-residence of the Group Instrumental (2001-02), JONDE (2005-06), MNCARS (2009), JOGV (2009/10) SOMELGRUP (2013), SBALZ (2018) and AGORA (2019). Artistic director of the Mostra Sonora in Sueca (2005-2017). He is currently a composition teacher at the Higher Conservatory of Valencia and artistic director of the Ensems. More information at: http://www.vorogarcia.com/

Joan Gómez Alemany (1990, Valencia), he began his composition studies with Oliver Rappoport at the Liceu Conservatory and continued at the Kunstuniversität Graz with Clemens Gadenstätter and Franck Bedrossian, where he completed a degree in composition, a master in composition and a master in opera and musical-theater. He is also piano graduate and graduate in Fine Arts from the UPV. He has received individual lessons from composers such as Mark André, Pierluigi Billone, Raphaël Ash, Brian Ferneyhough, Ashley Fure, Alberto Posadas, Stefan Prins, Yann Robin, Rebecca Saunders and Mauricio Sotelo among others. He has received commissions from festivals such as Impuls, Ensems, Internationales Musikinstitut Darmstadt and l’Horta Sonora. His works have been premiered at other festivals such as reMusik (Saint Petersburg), Mixtur (Barcelona), Manifeste-IRCAM (Paris), etc. His music has been performed by orchestras such as SWR and JOGV and by Ensembles and soloists such as Multilatérale, Nikel, Adapter, Schallfed, PARCOURS, Container, BCN216, Josep Lluís Galiana, Arturo Barba Sevillano, etc. It has been broadcast on the radio stations of À Punto, ORF, SWR, UNDAE Círculo Bellas Artes among others. He is currently composing a chamber opera that will be premiered at the Graz Opera (Austria) in 2022 under the direction of Beat Furrer.

Marc Garcia Vitoria (1985, Castelló de Rugat), he studied at the Professional Conservatory of Ontinyent, at Esmuc in Barcelona, at HEM in Geneva and at Ircam in Paris. He develops a career as a composer at a European level, which has earned him awards such as the SGAE Foundation and the University of Aberdeen, and commissions from various orchestras and groups such as the BBC Scottish Symphony Orchestra, the Ensemble Intercontemporain or the Ernst von Siemens Musikstiftung . After being a composition assistant and counterpoint teacher at the HEM in Geneva, and a composition teacher at the Alicante Conservatory of Music, he is currently a composition and orchestration teacher at the Valencia Conservatory of Music. More information at: https://garcia-vitoria.com/

PARCOURS, formed by Helena Otero Correa (saxophones) and Miquel Vich Vila (percussion), was born from the desire to create an artistic proposal with a marked expressive and innovative character. The programs they address aspire to be a whole sound experience for the public, a challenge for the performers and an opportunity to give voice to new composers. The group was formed during the study stage of its components at ESMUC and since 2014 it has participated in the 2015 and 2017 editions of the international contemporary music festival IMPULS (Graz, Austria) where they have been trained with the prestigious chamber group Trío Accanto (Marcus Weiss, Christian Dierstein and Nicholas Hodge), have been finalists of the Tribuna Sax Ensemble, playing at the 2018 Tres Cantos music festivals and the 2018 Music for the Third Millennium festival, and have participated in the 2019 Barcelona Modern Festival. Passionate about new music and chamber music, the members of PARCOURS are part of other projects and ensembles (FRAMES PERCUSSION, Duo Dimensions, Crossing Lines ensemble, Aslan ensemble, etc.), which has led them to play in important cycles and festivals such as the Ensems of Valencia, «Young Interpreters» of the Juan March Foundation in Madrid, Prototype VI of the Foundation Royaumont in Paris or Sampler Series in Barcelona. The desire to explore other expressive and communication possibilities beyond the concert format has led the group to create the show [IM] Perceptions that they have played at the 2018 Detours de Babel festivals (Grenoble) and What ‘s Up? 2019 (Lyon), to participate in the cycle «Music and Cinema» (2018) of El Prat collaborating with the artist «crnds» or has offered a workshop / concert on new music at the Professional Conservatory of Music of Lugo in 2017. The members of the group have worked with national and international composers such as Pablo Carrascosa, Joan Gómez Alemany and Manuel Rodríguez-Valenzuela (Valencia); Gemma Rodríguez, Gerard Valverde Ros, Luis Codera Puzo (Catalonia); Nuria Giménez-Comas, Héctor Parra and Sirah Martínez (Catalonia / France); Rocío Cano Valiño and Demian Rudel Rey (Argentina / France), Philippe Hurel (France), Rebecca Saunders (UK), Elena Rykov (USA / Russia) or Alberto Bernal and José Manuel López-López (Madrid).