Camins de corda i fusta. José Luis Ruiz del Puerto (guitarra). València: LIQUEN RECORDS. DL: V-3182-2021 — LRCD020. PVP: 15€

Parlar de la guitarra és inevitablement parlar d’un dels tresors patrimonials més excel·lents de la cultura musical valenciana, la qual resta reflectida en noms com ara Tàrrega, Rodrigo, Asencio, Palau, Esplà, Chavarri, José Tomás o José Luis González, compositors i mestres que deixaren extraordinaris testimonis i pàgines memorables per a la història de la guitarra.

Entre la generació de concertistes del nostre entorn destaca la figura de Ruiz del Puerto, valencià d’adopció i formació musical, que ha desenvolupat una amplíssima carrera artística, destacant especialment en la recerca i interpretació de nous repertoris.

Ha estrenat més de quaranta obres per a guitarra sola, sis concerts per a guitarra i orquestra i diverses obres cambrístiques d’autors espanyols, amb els quals ha pogut treballar personalment en la interpretació de les seues creacions musicals.

Ara que es compleix el 40 aniversari de la seua carrera artística, naix aquest disc, no sols amb la pretensió de ser un registre discogràfic commemoratiu, sinó un repàs històric, tot i destacant la memòria musical d’anys dedicats a la nova creació i, molt especialment, a un grup de compositors valencians que, amb les seues obres, han enriquit enormement el repertori guitarrístic del nostre temps. Camins de corda i fusta arreplega obres originals dels més representatius autors valencians del segle XX com ara Sanz Burguete, Orts, Garcés Queralt, Llácer Pla, Roncero, Calandín, les compositores Claudia Montero i Mariángeles Sánchez Benimeli, i una obra del propi Ruiz del Puerto, Tiento, que junt a la de Ramón Ramos, Tres preludis, conèixen en aquest album el seu primer enregistrament.

En paraules de Ruiz del Puerto, «aquest disc és un agraïment a l’amistat i a l’aprenentatge que l’estudi de les obres i les converses amb els seus autors han aportat a la meua sensibilitat i ha suposat, en el seu conjunt, el millor regal musical que tot intèrpret pot desitjar i rebre».


Producció: Josep Lluís Galiana

Enregistrament i postproducció: Julio Valdeolmillos (Shark Estudios)

Disseny gráfic: Carmina Andrés

Amb el suport de

I la col·laboració de Guitarras Alhambra


Relació d’obres

 1. Acusmática, d’Enrique Sanz Burguete (9:19)
 2. Meditación, de José Antonio Orts (7:04)
 3. Elegía y Danza. Elegía, de Vicente Roncero (5:45)
 4. Elegía y Danza. Danza, de Vicente Roncero (4:08)
 5. Tres preludis, de Ramón Ramos (2:59)
 6. Cançó i Dansa, de Vicent Garcés Queralt (3:23)
 7. Suite Melódica. Introducción, de Mariángeles Sánchez Benimeli (1:29)
 8. Suite Melódica. Canto-Llamada, de Mariángeles Sánchez Benimeli (3:41)
 9. Tres Colores Porteños. I. Azul, de Claudia Montero (3:24)
 10. Tres Colores Porteños. II. Gris, de Claudia Montero (3:01)
 11. Tres Colores Porteños. I. Rojo, de Claudia Montero (4:24)
 12. Simbolismos. Seis Poemas Nocturnos. Silencio, d’Emilio Calandín (0:42)
 13. Simbolismos. Seis Poemas Nocturnos. El Grito, d’Emilio Calandín (1:28)
 14. Simbolismos. Seis Poemas Nocturnos. Camino, d’Emilio Calandín (2:16)
 15. Simbolismos. Seis Poemas Nocturnos. Danza, d’Emilio Calandín (2:24)
 16. Simbolismos. Seis Poemas Nocturnos. Noche, d’Emilio Calandín (2:27)
 17. Simbolismos. Seis Poemas Nocturnos. Las Seis Cuerdas, d’Emilio Calandín (1:07)
 18. Come Ouverture Alla Italiana, de Francisco Llácer Pla (10:04)
 19. Tiento, de José Luis Ruiz del Puerto (7:28)

CAMINS DE CORDA I FUSTA

Parlar de guitarra és inevitablement parlar d’un dels tresors patrimonials més excel·lents de la cultura valenciana. Negar o desconéixer aqueixa evidència és negar bona part de la millor cultura musical d’aquesta terra. Ningú com el poble valencià ha cultivat i potenciat l’art de la corda premuda al llarg de la història. Allunyats estem dels temps en els quals el mestre Lluís Milà, allà pel segle XVI, prestigiava amb el seu talent creador en la cort del Duc de Calàbria, a la viola de mà, instrument que forma part de la històrica família de la guitarra i és la seua més brillant antecessora en el temps.

Des d’aquell segle fins als nostres dies, de manera assossegada però contínua, la guitarra ha sigut un instrument que, a València i en el seu llarg caminar, han succeït alguns dels esdeveniments més importants de la seua història. Potser el més important era el naixement en 1852 a Vila-real (Castelló) de Francesc Tàrrega Eixea. El seu humil entorn familiar no presagiava que seria el vertader representant de la moderna escola de la guitarra, la qual cosa alguns teòrics han vingut a qualificar com a «pare de la guitarra moderna».

La seua importància és vital en la història de la guitarra, no sols pel seu exemple interpretatiu, sinó pels avanços tècnics i riquesa musical que representen les seues obres i transcripcions i per haver sabut guanyar-se el prestigi i admiració d’un grup d’excel·lents alumnes que, seguint els seus ensenyaments, van formar en el seu conjunt la millor escola moderna d’aquest instrument i gràcies a ells, principalment, va passar a ocupar un primer pla en el segle XX, època en la qual va viure, sens dubte, el seu vertader segle d’or.

Compositors valencians universals com Joaquín Rodrigo van ser decisius per a afermar definitivament la fama i difusió internacional de la guitarra per tot el món. L’inspirat i conegudíssim Concert d’Aranjuez és una de les obres més interpretades de la música clàssica de tots els temps, per damunt fins i tot de grans noms com Mozart o Beethoven. Altres històrics creadors valencians com Vicente Asencio, Manuel Palau, Oscar Esplá o Eduardo López Chavarri van dedicar pàgines molt importants a la guitarra. Mestres internacionals com el que va ser deixeble directe d’Andrés Segòvia: José Tomás, catedràtic del Conservatori Superior de Música d’Alacant o el Mestre José Luis González a Alcoi, van ser vertaders centres neuràlgics de l’ensenyament de la guitarra i van atraure a guitarristes de tot el món a la recerca dels seus ensenyaments.

També cal ressaltar que el País Valencià és el lloc amb el major nombre d’artesans i empreses dedicades a la construcció de guitarres; bressol de nombroses orquestres de guitarra i rondalles; una de les quals ofereixen una major oferta cultural quant a festivals i esdeveniments relacionats amb ella; la que acull l’única empresa autòctona que fabrica cordes especifiques per a la guitarra o la que gaudeix de l’associació guitarrística més antiga d’Europa, que recentment ha complit el seu 70 Aniversari: Amics de la Guitarra de València. La vena creadora mediterrània no ha parat d’augmentar el repertori guitarrístic i el nombre d’intèrprets i estudiants que es dediquen musicalment a aquesta disciplina instrumental és enorme en tot el territori valencià.

Entre la generació de concertistes de guitarra del nostre entorn destaca la figura de José Luis Ruiz del Puerto, valencià d’adopció i formació musical. Va estudiar a València i es va perfeccionar a Alacant, París i Salzburg amb grans mestres que van anar polint no sols la seua tècnica instrumental, sinó el seu refinat gust musical. El compositor Francisco Llácer Pla, que li va impartir durant anys classes d’anàlisi musical i tècniques de composició, li va descobrir no sols als grans polifonistes o principals autors barrocs i clàssics, sinó, i sobretot, als compositors contemporanis que amb el seu llegat creatiu van apostar per la modernitat, per l’experimentació i l’evolució musical. D’aquesta manera, Ruiz del Puerto, atret i apassionat per la contemporaneïtat, va començar a dedicar el seu treball artístic a la interpretació de la música actual. Va contactar amb molts compositors als quals va anar incitant a compondre obres per a guitarra, va crear diverses col·leccions de guitarra contemporània dedicades a Francesc Tàrrega, Federico García Lorca o Andrés Segòvia i la Col·lecció de Guitarra Contemporània Espanyola, que forma part del prestigiós Concurs Internacional de Guitarra Alhambra. La Col·lecció per a guitarra Sons de Dona és la seua última aposta, en aquest cas dedicada a la creació musical de dones compositores.

Aquesta àmplia dedicació es veu reflectida en les més de quaranta obres per a guitarra sola, els sis concerts per a guitarra i orquestra o les diverses obres cambrístiques que ha estrenat d’autors espanyols, amb els quals ha pogut treballar directament en la interpretació de les seues creacions musicals.

L’ampli bagatge i dedicació artística que representa tot això li ha valgut, per exemple, perquè la prestigiosa revista anglesa Clasical Guitar li qualificara com «un vertader ambaixador cultura espanyol».

El 16 de desembre de 1981, Ruiz del Puerto va realitzar el seu primer concert públic en la localitat valenciana de Benetússer. Inevitable era, doncs, que dissenyara algun projecte que marcara aqueixos quaranta anys d’activitat en els escenaris que es compleixen en aquest 2021.

El present CD naix precisament d’aquesta idea i en ell s’inclouen alguns dels autors valencians més pròxims que han influït en el seu discórrer musical com ara Vicent Garcés Queralt, Francisco Llácer Pla, Mariángeles Sánchez Benimeli, Ramón Ramos, José Antonio Orts, Enrique Sanz Burguete, Emilio Calandín, Claudia Montero, Vicente Roncero i el propi Ruiz del Puerto.

No pretén ser un registre discogràfic commemoratiu, sinó un repàs històric, un destacar la memòria musical d’anys dedicats a la nova creació i, molt especialment, un profund agraïment als autors que, amb les seues obres, han enriquit enormement el repertori guitarrístic del nostre temps.

El disc fa un recorregut per alguns enregistraments que Ruiz del Puerto ha realitzat al llarg dels anys i també obres gravades especialment per a aquest projecte. Recull alguns enregistraments en primícia mundial com els Tres preludis de Ramón Ramos o el Tiento de Ruiz del Puerto i aporta nova difusió a la Cançó i Dansa de Vicent Garcés, autor pertanyent al denominat Grup dels Cinc, creat en 1934 i integrat també per Lluís Sánchez, Emili Valdés, Ricard Olmos i Vicent Asencio, compositors que aspiraven a «la realització d’un art musical valencià vigorós i ric a l’existència d’una escola valenciana fecunda i múltiple».

Segons paraules del propi intèrpret: «Aquest CD és un repàs a través de la meua trajectòria artística, dedicada especialment a la nova creació. Un agraïment a l’amistat i a l’aprenentatge que l’estudi de les obres, i les converses amb els autors, m’ha aportat a la meua sensibilitat i ha suposat, en el seu conjunt, el millor regal musical que crec que pot rebre un intèrpret».